Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o. o.
Branża: B+RDane kontaktowe:
Adres: Kalsk 122, 66-100 Sulechów
Tel. 885 636 000
Fax 68 353 46 63
E-mail
W sieci loiiwa.com.pl
Informacje o firmie:
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku to pierwszy ośrodek w województwie lubuskim prowadzący prace badawcze w obszarze szkółkarstwa, ogrodnictwa, produkcji materiału roślinnego oraz przetwórstwa spożywczego.
Ośrodek składa się z trzech części: szkółkarskiej z winnicą doświadczalną, technologicznej i laboratoryjnej. LOIiWA współpracuje w zakresie szeroko rozumianych rozwiązań dla ogrodnictwa, w tym badań nad produkcją materiału roślinnego, podłoża, systemów pielęgnacji i ochrony roślin wraz z wdrażaniem najnowocześniejszych rozwiązań szkółkarskich w przedsiębiorstwach ogrodniczych, sadowniczych z województwa lubuskiego i ościennych, współpracując ze szkółkarzami, winiarzami oraz zarządzającymi obiekatmi rekreacyjno - spoertowymi.
Część technologiczna Ośrodka skłąda się z linii technologicznych przetwórstwa spożywczego w skali półprzemysłowej i obejmuje pracownie: mleczarską (serowarnię i twarożkarnię), piekarniczą, winiarską, browarniczą, pracownię mięsa, garmażeryjną, piekarnictwa oraz pracownię owoców i warzyw.
W zakresie rozwiązań dla przemysłu spożywczego Ośrodek opracowuje i wdraża w warunkach przemysłowych innowacyjne technologie produkcji środków spożywczych, doradza i rozwiązuje doraźne problemy technologiczne przetwórców. Część laboratoryjna Ośrodka umożliwia ilościową i jakościową analizę składu i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, produktów spożywczych oraz materiału roślinnego i podłoży. Składa się z:
- laboratorium biologii molekularnej,
- laboratorium technik elektroforetycznych,
- laboratorium chromatografii gazowej i cieczowej,
- laboratorium spektometrii,
- laboratorium pozostałych analiz intrumentalnych oraz
- laboratorium mikrobiologiczne.
Atutem Ośrodka, wspierającym lokalny rynek małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), jest świadczenie usług w ramach pomocy de minimis.
Możliwości analityczne LOIiWA w zakresie oznaczeń fizykochemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych pozwalają na wykonanie praktycznie pełnego spektrum oznaczeń wymaganych normami oraz innymi procedurami związanymi z kontrolą jakości dla: wody, podłoży, roślin, tłuszczw roślinnych i zwierzęcych, mleka i jego przetworów, mięsa i wędlin oraz pieczywa, makaronów, warzyw i owoców, piwa, wina i napojów bezalkoholowych.